Källor


SLTF Statistik - Lokal och regional kollektivtrafik 2007 http://www.sltf.se/ 2007-08-13

Aftonbladet Biobränsle skördar liv i tredje världen http://www.aftonbladet.se/ 2008-01-22

Miljöfordon Biogas http://www.miljofrodon.se/

Sopor.nu Avfallsmängder http://www.sopor.nu/  2006

Sederholm, Camilla (2005) I valet och kvalet Esa Print

Var modern och återvinn (second hand har aldrig vart så inne som nu)

Jag bor på elevhem, vi har ett jätte litet kök som dessutom innehåller två övervakningskameror. Inklämt i ena hörnet så står det en svart sopsäck och den luktar oftast illa. I den gömmer sig allt från mögliga frukter till batterier.

Sopsäcken bärs ut en gång om dagen till sophuset på baksidan sedan kommer det någon gång då och då sopgubbar som tömmer sophuset. Soporna bränns upp och hamnar sedan i ett stort lass mitt ute i naturen.

Till den frukten som alltså hade kunnat komposteras används en massa onödig energi och batterierna som slänges av någon oansvarig, lat gymnasielev sprider farliga syror i naturen.

 

Du är inte ensam om att bli irriterad. När jag flyttade hit så var nog det ett av det första felen jag märkte på elevhemmet (även om jag nu har otroligt många fler). Att slänga allting i en och samma sopsäck verkar ju hur dumt som helst, speciellt i den sits som vi själva satt oss i. Och det är som att det skär i mig när jag ser hur pantflaskor släng i den stora svarta säcken samtidigt som någon omedvetet sjunger på "panta mera".


Under 2006 så var hushållsavfallen i Sverige uppe i hela 4 500 000 ton (http://www.sopor.nu/) förhoppningsvis så var det flesta av dessa sopor källsorterade. Men jag tycker faktiskt att företaget Upsalaelevhem borde ha som skyldighet att källsortera med tanke på hur mycket sopor vi faktiskt har. För tänk om alla i Sverige bara struntade i att källsortera. Så skulle vi förmodligen leva i en enda stor soptipp och efter ett år så skulle vi vada i sopor som väger ca. 4,5 miljoner ton.


Det värsta med att Vattholma inte sopsorterar är att detta leder till att jag inte heller gör det. Vilket i sin tur leder till att jag bidrar till den där stora soptippen som skulle kunna täcka hela Sverige om det inte vore för källsorteringen.

Jag har funderat på det där många gånger men varje gång som jag har diskuterat det med någon så har diskussionen slutat i att jag inser varför vi inte sorterar här. Och det är väl främst på grund av tre orsaker:

1.      Ingen skulle förmodligen orka skölja ur och vika ihop förpackningarna

2.      Det skulle börja lukta väldigt illa från komposten

3.      Ingen skulle vilja bära ut kompostpåsen


Men ska vi verkligen bidra med en sämre miljö bara för att vi inte vill ta ut den där påsen som luktar lite illa?

Jordens natur resurser kommer inte att räcka till om vi fortsätter att använda de så mycket som vi gör och speciellt inte om vi inte sopsorterar. Men det finns självklart oerhört många människor som inte inser detta.

Förhoppningsvis så slår de där populärare t-shirtarna med tryck som "recycle" som gjort stor succé i USA även igenom här i Sverige så att alla börjar ta det här med sopsortering och klimathotet på allvar.

För det är inget påhitt att klimatet är på godväg att drastiskt förändras och kommentarer som "men ska det inte bli skönt att då det lite varmare här bara?" är såna som jag inte länger tål att höra.


Jag hoppas att den här miljövänliga trenden som nyligen slagit rot i Sverige fortsätter växa så att vi verkligen gör något för att förändra det vi har ställt till med och jag skulle vilja att var och en tog sitt ansvar. Sopsortering borde vara en självklart sak i dagens samhälle, även för ett kollektivboende som mitt elevhem.

75% av förpackningarna i Sverige lämnas till sopsorteringen (http://www.sopor.nu/) i mina öron låter det ungefär som att hela Sverige lämnar sina förpackningar till sopsorteringen, utom vi på Vattholma elevhem.  Så det kanske är dags att vi lyfter den siffran lite och börjar källsortera.


Det bli kollektiv bestraffning och du drabbar hela världen

Mina dagar börjar alltid med att jag (förhoppningsvis) vaknar klockan sju på morgonen

Stressat borstar jag håret, tänderna, klär på mig, sminkar mig, fixar håret och sedan rusar jag ut till köket för att hinna äta en snabbfrukost.

Mitt i allt stresset så tänder jag lampor som jag sedan inte kommer ihåg att släcka. Kanske borde jag skylla på att jag inte hinner men oftast så kommer jag till skolan nästan 20 minuter innan skolan börjar, och det tar inte mer än 20 minuter att släcka en liten lampa eller två.  Så den ursäkten vore bara ett väldigt dumt sätt att skylla ifrån sig en oerhört dålig och miljöutnyttjande vana,


I hela mitt liv har jag fått höra att ett tomt rum ska vara ett mörk rum. Av någon anledning så har jag ändå aldrig lyssnat på det där. Tidigare när jag bodde hemma så var mitt tomma rum alltid ett ljust rum och dessutom var radion alltid på. Mamma klagade ofta på att jag aldrig släckte efter mig och hon sa alltid att el kostade pengar. Men jag tror inte att det är förrän nu på senare tid som jag börjat inse att elen inte bara kostar pengar, den kostar miljön en massa också och jag börjar inse hur mycket jag, helt ensam, har utnyttjat miljön på dess resurser genom åren.


Något som dessutom är ännu värre med att jag glömmer att stänga av lamporna är att jag fortfarande inte införskaffat mig lågenergilampor. Lamporna som jag lämnar på drar alltså en massa ström varav bara 10% går åt till ljus och resten är bara värme (http://www.naturochmiljo.fi/).

Efter att ha läst Al Gores bok "En obekväm sanning" så börjar jag inte bara bli rädd för vad som händer med världen utan även vad jag gör mot den. För det är ett faktum att du och jag och även resten av människorna är orsaken till detta. Det värsta är att vi som skadat jorden mest är vi som lever i i- länderna och vi ligger dessutom i minoritet mot resten av världen. Vilket betyder att vi faktiskt förstör en hel värld som vi inte ens äger hälften av. Man skulle kunna säga att det blir som en form av kollektiv bestraffning.. Och är det verkligen rätt att vi ska förstöra deras möjligheter till att få leva i en hållbar värld bara för att vi är så oerhört stressade på mornarna så att vi glömmer att släcka den där lampan som så diskret lyser inne på den stängda toan?  Jag vet inte vad du tycker men jag skäms över mig själv när jag inser vad jag gör mot min egen värld och än mer när jag inser hur många oskyldiga som drabbas av mitt slarv.


Och det är inte bara lamporna som drar lite för mycket el hemma i mitt lilla rum på Vattholma elevhem. I och för sig så har jag ingen tv och det är väl mest tur med tanke på att jag har en väldigt väl använd dator och en dator drar tre gånger mer el än vad en tv gör. (http://www.martha.fi/).

Förutom lamporna och datorn så har vi den ständigt i satta mobiltelefonladdaren, plattången som är på "standby" läge och som om det inte räckte så sitter datorn alltid i laddaren. 

För mig har det här alltid varit saker som jag inte tänkt på. Självklart har det funnits medvetenhet om att mobiltelefonladdaren inte bör vara i vägguttaget då telefonen inte laddas men än en gång så tar latheten över alla de där "råden". Och visst är det enkelt att alltid ha laddaren i uttaget så att man sedan bara behöver stoppa in andra änden i telefonen för att ladda den. Men det är definitivt inte värt det.

Alla dessa standby lägen och all den här slöseri på el som vi egentligen inte använder är oroväckande stor del av del totalt förbrukade elen. Om många elektroniska saker står på standby läge dygnet runt så kan det tillsammans bidra till 25% av hushållets totala elförbrukning. (http://www.martha.fi/)

Den miljövänligaste elen är den som aldrig blivit producerad och om vi ska kunna uppnå en hållbar utveckling så måste vi inse att den elen som inte ens utnyttjas är som en våldtäkt mot miljön.  


Jag tänker inte så mycket på hur det här drabbar oss. Men all den här utnyttjade elen får mig att fundera på vad den majoritet av världens invånare som inte ens är orsaken till detta skulle säga om de visste om att deras land håller på att förvandlas till en öken på grund av att Stina Bergdahl i Uppsala glömde släcka lampan varje morgon i 17 år?

Förmodligen så skulle jag inte vara så omtyckt. Och det kan jag väl inte påstå att jag är nu heller, det vill säga av mig själv. Det är nästan så att jag skulle vilja slå någonting hårt i mitt eget huvud för att så att säga banka in all den här informationen som min mamma försök ge mig ända sedan barnsben.

Ett tomt rum ska vara ett mörkt rum, och faktum är att jag faktiskt blivit bättre och numera så är mitt tomma rum oftast ett mörkt rum. Men fortfarande så måste jag jobba på det och jag tänker inte nöja mig förrän ordet "oftast" försvinner och jag slutar våldta jorden på dess resurser.


Valet är att laga cykeln eller låta några fler människor svälta hjäl

Jag är en av alla de där som tycker om att träna och för mig så är vardagsmotion en väldigt viktig del av livet för att jag ska må bra. Trots detta så är jag helt enkelt för lat för att laga min cykel som har punktering och därför så åker jag varje dag buss till och från skolan.


Innan min cykel fick punktering så cyklade jag varje dag vilket ju var väldigt snällt gjort mot vår utveckling. Tyvärr så kan jag dock inte säga att det var med tanke på miljön som jag cyklade, även om det är väldigt bra för miljön att välja cykel före avgaser. Det var nog snarare för att jag själv kunde bestämma vilken tid jag ska åka till skolan, dessutom går det fortare än att åka buss med tanke på att man måste byta bussar för att komma till skolan.

Numera står cykeln där den står och med tanke på hur mycket regn vi har haft i den årstid vi brukar kallar vinter, fast som i år mer verkat vara höst (kanske pågrund av den globala uppvärmningen?) så har de var väldigt bekvämt att sätta sig på bussen. Men nu när våren kommit och solen skiner utanför så är det nästan så att det gör ont att inte då cykla till skolan. Trots detta så verkar det vara väldigt besvärligt för mig att fixa cykeln och latheten tar hela tiden över.


 Vad gör då de där bussresorna som jag gör varje dag till och från skolan mot vår värld och dess utveckling?

Överallt så står det om hur bra kollektivtrafiken är och man uppmanar folk till att börja åka buss istället för bil för miljöns skull. Självklart så är buss ett miljövänligare alternativ än bil med tanke på att bussen (förhoppningsvis) har fler passagerare än bilen har och tänk på hur mycket mer avgaser det skulle bli om alla som satt på bussen åkte i varsin bil. Så i den synvinkeln så är buss väldigt miljövänligt, men fortfarande så finns det bättre alternativ.

Varje år så görs det ca 1,2 miljarder resor med kollektiv trafiken i Sverige varav 54% med buss (http://www.sltf.se/). Tänk om alla dessa resor, eller åtminstone de som ligger på ca 5km eller mindre i sträckan skulle göras med cykel eller varför inte bara till fots? Förstår ni hur mycket mindre avgaser vi skulle ha i städerna eftersom att bussarna inte skulle behöva gå lika ofta och vissa stadsbussar skulle nog inte behövas längre.

Uppsala är väl egentligen inte den värst drabbade staden med tanke på att det är känt för att vara en cykelstad. Men år 2006 så var genomsnittet på bussresor i Uppsalalän 83st per person(http://www.sika-institute.se/), vilket ju visar på att bussen inte ligger långt efter cykeln på topplistan.


Nu tänker ni säker att Uppsalalän är väldigt stort och det är klart att de som bor i t.ex. Sigtuna inte kan cykla in till  Uppsala. Självklart är då bussen ett väldigt bra alternativ. Men jag undrar hur många av resorna som görs på stadsbussar? Och hur många rundor om dagen kör stadsbussarna utan att uppfylla kraven på passagerare för att buss ska ge mindre utsläpp än en bil? Med tanke på att bussarna kör väldigt ofta hela dagarna, även mitt på dagen så är nog de rundorna alldeles för många. Och frågan är då varför bussarna inte begränsar sig lite mer för annars så ger ju bussarna i princip ingen funktion?


Som tur är för Uppsala så har vi biogasbussar. Biogasen som bussarna drivs av är ett bränsle som har väldigt lågt växthusutsläpp om man jämför med andra alternativ och är heller inte lika farligt för hälsan (http://www.miljofordon.se/). Därför så är Uppsalas bussar kanske trots allt inte ett så miljöfarligtalternativ? Och självklart är det bättre än vad det skulle vara med andra bränslen, men även biogas har sina brister. För biogas tillverkas genom rötning av slam från reningsverk (vilket om man tänker efter är ganska äckligt, speciellt efter det där studiebesök på reningsverket som mest gick ut på att hålla för  näsan och blunda) men det framställs också från livsmedelsindustri eller sorterat hushållsavfall. Det här får biogas att låta som ängeln i en

förorenad värld som våran, men (för självklart finns det ett men också) biogas tillverkas ibland av spannmål och råvaror och det är där problemen uppkommer. För denna tillverkningen som görs på råvaror gör att priserna på t.ex. majs och vete  stiger när tillverkarna köper upp skördarna. De höjda priserna och uppköpta fälten gör att befolkningen i t.ex. Mexiko och Indonesien inte längre har råd att köpa varorna.


Biogasen har alltså inte bara svart sida, utan en väldigt svart sida. För den anses att fyra procent fler barn i Afrika kommer att bli undernärda under de närmsta 10 åren på grund av detta (http://www.aftonbladet.se/). Så med biogas som bränsle tar man alltså liv och allt detta bara för att jag inte orkat laga min punkterade cykel.

Jag tycker helt enkelt att vi borde börja överväga saker och ting lite mer. Och tänka efter om vi verkligen behöver ta bussen de där 4 km. Eller om vi istället kan vakna en halv timma tidigare så att vi hinner gå och därmed kanske spara på liv i tredje världen. Och dessutom kanske rädda en hel generation till från världens undergång.

Jag vet inte vad ni känner men jag har fortfarande ingen lust att vara en av orsakerna till jordens undergång så jag har helt enkelt bestämt mig för att göra en insatts till en bättre miljö genom att laga min cykel.

Vi kan döda världen med hårspray, men vi kan även undvika det

Vår uppgift är att blogga om hållbar utveckling.

Vad innebär då en hållbar utveckling och vad gör jag som jag skulle kunna göra bättre?

Jag ska inte försöka få mig själv att låta som  en fläckfri sol, nej tvärtemot så är fläckarna nog mer än vad som är bra för en hållbar utveckling.


Som fattig student så lever jag så billigt som möjligt och då menar jag inte att middagen består av ett paket nudlar och ett glas vatten (även om har hänt då och då). Däremot måste jag erkänna att mina val av råvaror och andra produkter som t.ex. mejeriprodukter inte alltid blir inköpta med eftertanke.

Innan jag flyttade hit så var ekologiskt ett ord som knappt hade nått mina öron. Numera är det någonting som alla surrar om. Om denna utvecklig kommit precis nu eller om det är jag som så väl lyckas undvika den har jag ingen aning om. Det enda jag vet är att vi som konsumenter egentligen bör vara skyldiga att tänka på att köpa ekologiska varor, för vår egen skull. 


Egentligen är det en aning konstigt att jag ställer det "kravet" med tanke på att jag själv är för snål för att lägga ut 4kr extra på apelsin juicen. Men det är någonting som jag verkligen vill bli bättre på, handla ekologiskt alltså. 

Och det är inte den enda fläcken på den här solen.

Varje morgon när jag åker till skolan så glömmer jag att släcka minst en lampa, jag har mobiltelefon laddaren i dygnet runt och dessutom så åker jag väldigt mycket buss till skolan. Något som dessutom är ännu värre är det faktum att jag bor på elevhem, vilket innebär att det inte finns något annat sätt att diska på än under rinnande vatten. Det betyder att jag använder både mer diskmedel och mer vatten än nödvändigt.


Det viktigaste är väl egentligen att jag är medveten om mina missbruk av världens resurser. För det är först efter att man blivit medveten om det som vanorna kan ändras.  Och det är väl egentligen tanken med det här blogg arbetet, det vill säga att skrämma upp mig själv så mycket genom att ta reda på hur alla fel jag gör påverkar världen. Så att jag sen helt enkelt måste ändra på vanorna för att inte anse att jordens undergång skulle vara mitt fel.


Men solen har faktiskt, tro det eller ej, vissa fläckfria delar.

Jag duschar aldrig längre än nödvändigt, framförallt för att jag tycker att det är tidslöseri men även på grund av att det känns som att jag slösar allt vatten på en gång.  Dessutom överkonsumerar jag inte hårspray eller andra miljöfarliga produkter. Alla tvålar, schampon mm som jag köper är miljömärkta och jag har ingenting emot att köpa ekologiska kläder (även om större delen av min garderob fortfarande är oekologisk, men jag tror att det kommer jämna ut sig... om några år)


Under den här uppgiften så ska jag alltså ta reda på vad mina ovanor gör mot världen och dess utveckling. Dessutom ska jag försöka få mig själv att bli bättre på att förändra mina ovanor.

Vi får se hur det går med helt enkelt, men förhoppningsvis så går inte jorden under. Åtminstone inte på grund av mig...

RSS 2.0